Hoppa till innehåll

Låna med anmärkning

Att låna pengar trots att man har en betalningsanmärkning innebär ett visst ansvar och det krävs ett vettigt beslut som alltid ska grundas på den ekonomiska situationen man befinner sig i. Om man har fått en betalningsanmärkning pga av att man inte klarat att betala en skuld eller en räkning, så krävs det att man sedan dess har byggt upp en stabilare ekonomi. Ekonomin ska stödja ett lån och den månadsfaktura man får för lånet, annars riskerar man att sätta sig i en betydligt värre sits.

Ytterligare konsekvenser

Om man har en betalningsanmärkning så innebär det inte att min inte kan få fler och om man har mer än en anmärkning så försvåras naturligtvis möjligheter till lån, krediter, hyresavtal och så vidare ännu mer. I de allra flesta fall så får man en betalningsanmärkning för att man inte haft tillräckligt med pengar att betala sina skulder. Att i detta läget dra på sig ytterligare skulder leder i samtliga fall till allvarliga konsekvenser.

Om man bygger upp så mycket skulder att man inte klarar av att betala dem när ärendet hamnar hos Kronofogden, så kommer en utmätning att göras. Ägodelar, bilar, hus, bostadsrätt och allt av värde konfiskeras av Kronofogden, till ett sammanlagt värde som skulden. När detta är gjort så står man på noll igen, men har fortfarande betalningsanmärkning.

Erkänn ditt läge och sök hjälp

Sätt dig inte i den onda cirkeln och betala skulder med nya lån. Det enda du gör är att förvärra läget, öka dina lånekostnader och försämra din ekonomi. Första steget till att bli skuldfri är att erkänna sitt läge och att se realistiskt på situationen. För att vända på skutan och bygga upp en sund ekonomi så krävs det hårt arbete och ett beslut att lösa situationen.

Var inte rädd för att söka hjälp med din ekonomi. Ta hjälp av föräldrar och vänner, personer som kan stödja, hjälpa och fungera som bollplank. Om du vet att flera personer känner till din situation så kommer du att få en större känsla av att du behöver bevisa din styrka.

Samtliga svenska kommuner har skuldrådgivare som man kan ta hjälp av. Dessa rådgivare hjälper till att hitta problemen i din ekonomi och strukturera den på ett sunt sätt. Skuldrådgivarna hjälper dig helt kostnadsfritt och det är aldrig för tidigt eller för sent att söka hjälp. Det viktigaste är att du själv är villig att göra det som krävs för att ta dig ur den onda cirkeln.

Betalningsanmärkningar innebär inte dålig ekonomi

Man kan få en betalningsanmärkning även fast att man inte har en dålig ekonomi. Det kan hända att man inte betalat en skuld eller räkning pga andra saker än att man inte haft råd. I dessa fall så kan man ansöka om att få låna med betalningsanmärkning utan att ta några risker. Om man däremot fått sin anmärkning för att man inte haft råd med sina skulder, så ska man se över sin ekonomi noga innan man lånar pengar.

Ditt ansvar som låntagare

Även om långivaren gör en kreditbedömning och godkänner din ansökan, så är det på ditt ansvar att lånet återbetalas enligt de gällande villkoren. Om du är osäker på om din ekonomi klarar ett lån så bör du göra en budget, dvs en noga uträkning på hur mycket utgifter du har i förhållande till din inkomst. Om budgeten visar att du har tillräckligt mycket pengar över för att betala ett lån så är det fritt fram att ansöka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *